Bättre bilder

Utskrift

Den sista av fem rubriker jag kom fram till för att bli en bättre fotograf
är utskrift.
När jag började skriva ut mina bilder så började jag också tänka mer på komposition och motiv än jag gjorde tidigare. Att titta på sin bild på ett fint fotopapper ger en annan dimension och känsla av bilden. Man stannar upp och granskar bilden mer ingående på ett papper än på en skärm.

Utskrifter ger bättre bilder

Att skriva ut riktigt bra och fina bilder på en bra fotoskrivare kräver en del kunskap och det kan lätt bli en kostsam erfarenhet men jag tycker att det är värt varenda krona och det är roligt att lära sig. När det gäller mina landskapsbilder så anser jag mig vara nöjd eller klar med bilden då jag kan skriva ut den.

Bildbehandlar för utskrift
Jag upptäckte att även mina bilder jag la upp på sociala medier blev bättre efter att jag först skrivit ut och granskat bilden på papper. Det är främst mörka partier, som såklart blev ännu mörkare på papper eftersom lampan som lyser upp skärmen inte finns på papper, som jag fick göra ljusare i efterbearbetningen så utskriften skulle likna den riktiga världen mer. Den här uppljusningen förhöjde även bilderna då dom visas på en skärm.
Små justeringar som gör bilden mer balanserad.
Ett tips som jag fick från en landskapsfotograf jag pratade med är att bildbehandla enbart för utskrift.
Fungerar det för utskrift så fungerar det även på skärm!

Känn av bilderna
Jag hänger upp mina bilder på väggen bakom datorn och låter dom hänga där ett tag. Det ger mig tid att tycka och tänka till över tid. Det händer ganska ofta att jag efter ett tag känner att bilden vore bättre om jag t.ex. beskurit bort mer av himmeln eller att bilden ser obalanserad ut. Att jag skulle beskurit den annorlunda eller helt enkelt stått lite mer åt höger eller vänster med kameran.
Ibland går det att beskära bilden och skriva ut på nytt, ibland så går det inte att göra något åt i efterhand. Men det gör inget för det är just den insikten som gör att nästa fotografering blir bättre.

Låter bilderna hänga ett tag för att ”känna in dom”

Visa som tavlor
En annan positiv grej med utskrifter är att det är lätt att visa upp när du har besök. Det är mycket roligare att visa upp utskrifter än att knö ihop sig bakom en datorskärm eller platta, och ofta då visa flera hundra bilder varav många inte ens är bra eller tio nästan lika dana bilder på rad.
Detta bara för att man kan och att bilderna ligger där.
Men jag tycker att det är bättre att visa upp ett fåtal bättre bilder än många. En tavelvägg tycker jag ska vara levande. Alltså tillåt dig att byta ut foton då du tar bättre bilder eller byta med årstiderna. Det blir mer spännande då!

Tavlor är ett bra sätt att visa sin fotografering.

Bra investering

Att köpa sig en ordentlig fotoskrivare är en god investering. Jag vill påstå att du blir en bättre fotograf om du börjar skriva ut och det blir roligare att fotografera. Fotograferandet får ett annat syfte.
Jag kan idag skriva ut i A2 format med min Canon Pro-1000 och det är en fantastisk speciell känsla att se sin egen bild komma ut i A2 format och att sen få hänga den på väggen. A2 är för övrigt ett behagligt format att ha som tavla i vardagsrummet.

En bra fotoskrivare ökar kreativiteten

Att skriva ut hemma och få den i handen så fort bildbehandlingen är klar ger en snabb feedback och tillfredsställelse. Har du ingen skrivare, börja då med att skicka dina bilder för utskrift hos någon leverantör på nätet och se vad du tycker. Det tar upp mot en vecka sen kommer bilden på posten. Det är definitivt en bra start att prova på och lära sig och om det är något för dig.