Landskap

Söderåsens nationalpark

I början på maj så besökte jag söderåsens nationalpark i Skåne för att fotografera landskapet. Då jag inte varit här tidigare så visste jag inte riktigt vad som väntade och det jag visste hade jag sett av andra fotografer. Landskapet var minst sagt spektakulärt och mina två dagars fotoutflykt blev en trevlig upplevelse.

Jag höll mig mest till den gula leden vilken tog mig utmed bäcken i skäralidsdalen där det var väldigt lummigt och grönt. En trollskog skulle kunna vara en bra beskrivning. Väldigt enkel vandring med rejäla plank under fötterna.

Efter halva sträckan så blev det en rejäl stigning för att komma upp på åsryggen och den fantastiska bokskogen med utsiktsplatser som bla heter kopparhatten. En utsiktsplats där man ser ner i den 90 meter djupa dalen.

Jag använde mitt polfilter väldigt mycket här i Söderåsen. Dels vid bäckbilderna för att få bort reflektioner i vattnet men även vid fotografering av lövträden. Det var så starkt blänk från solen på bladen så polfiltret hjälpte verkligen till att få bort detta.
Ett polfilter är det bästa filtret, och första jag köpte, som jag använder mig ofta av.
Mitt Sigma 24-105 f4 objektiv satt på båda dagarna vilket räckte gott och väl för den variation av bilder jag tog.

Sigma 24-105 f4 + polfilter
Sigma 24-105 f4 + polfilter

Parken är lättillgänglig och det går att få stor variation på sin vandring och fotograferande. Det går att packa lätt då det räcker med ett eller två objektiv, stativ och ett polfilter (framför allt vid regn).

Att kliva av från leden och gå parallellt en bit bort kan göra att motiv som bilden ovan hittas. Något man annars missar. Det var något tragiskt över den här platsen som jag fann. Mitt i skogen fann jag en grop och i den gropen stod det ett ensamt dött träd. Runt omkring låg det en massa stenar med mossa på. Runt omkring gropen så var det fullt med träd fulla av liv.
En spännande plats.

Se mer bilder i mitt galleri från söderåsen.