Bättre bilder

Planering

Att ta bättre bilder kräver planering. Att funderat ut vad du tycker ska ingå i en bra landskapsbild är en sak men lika viktigt är det att hitta intressanta platser att fotografera på. Ett bra sätt är att leta efter naturreservat, vandringsleder och andra utflyktsmål.

Verktyg

Google är ett bra verktyg för att söka nya platser men jag tycker om kartor och böcker. Leta efter böcker om vandringsleder eller utflyktsmål i din närhet. En bok är lätt att ha med sig på bussen eller bredvid sängen. Fråga också efter intressanta platser av andra fotografer eller av vänner.

Lokala böcker hjälper dig att hitta nya platser

Jag använder också PhotoPills. Det är en App som bland annat talar om vilken tid solen kommer upp och när den går ner och den visar solens riktning, vilket är väldigt användbart. Det går alltså att sitta hemma och finna ut var det är bäst att stå för att få sitt motiv i linje med soluppgången. Ute på plats kan man dessutom hålla upp telefonen mot horisonten och se en kurva exakt var solen kommer komma upp eller går ner. Appen hjälper till att vara förberedd och inte behöva gissa sig fram. Appen har också andra funktioner som att hitta vintergatan och stjärnor om man gillar astrofotografering eller beräkningstabeller för fokusering och annat nyttigt.

Att se solens riktning eller var exakt den går ner kan vara till stor hjälp

Gör en lista

Gör en lista på platser du vill åka till och fundera också på vilket väderförhållande som passar bäst. Dock tycker jag inte man ska följa listan utan låt vädret bestämma vilket resmål det blir. Att åka ut till havet då det är en grå tråkig himmel förhöjer nog inte bilden, om du har med himmeln vill säga, utan åk då hellre till någon skog. Den grå himmeln fungerar som en stor softbox vilket kan ge fina naturbilder
Att börja dagen med att funderar ut vart du ska åka gör att du tappar tid och eventuellt gör ett stressat och ogenomtänkt val.

Skilj på rekognoseringsrunda och fotorunda. Under en rekognosering handlar det om att upptäcka nya platser och då gör det inget om du förflyttar dig över en längre sträcka. Vid en fotorunda så kan detta bli förödande för ditt bildskapande. Antingen stressar du dig fram för att hinna din runda eller så tänker du att det nog något bättre runt hörnet vilket gör att du går ist för att se naturen och kan missa något.

När du ska ut och fotografera välj då en del av ett större område och kom hellre tillbaka för att utforska mer.

Rätt utrustning

Tänk igenom din utrustning. Vad behöver du ha med dig för att få en lyckad dag? Det mest uppenbara är kameran och vilka objektiv du behöver. Räcker det med en normalzoom och en tele. Telelinsen är ett fantastiskt objektiv för landskap för då kan du ta ut detaljer ur landskapet. Tänk att du fotograferar med en vidvinkelzoom åt ett väderstreck. Har du väl en bild så är det inte så intressant att ta en till åt samma håll men om du då ist sätter på ditt tele så kan du ta ett flertal till eftersom du då kan ta ur detaljer ur motivet. En landskapsbild behöver inte vara en vidvinkelbild.

Ett bra och stabilt stativ är ett måste och extra batterier är aldrig fel.
Något som är lätt att glömma är väderskydd. Både för dig själv och för kameran. Att ha med sig en regnjacka är alltid bra samt ett paraply. Det är bättre att ta skydd under ett bra paraply än ett träd som kan ge sämre skydd och om du blir blöt så kan du snabbt bli kall. Vilket kan resultera i att du avbryter och åker hem. Något som alltid ligger i min kameraväska är en liten handduk och den använder jag för att torka av den värsta blötan på kameran och linsen med.

Se till att ha en väska eller ryggsäck som är anpassad för den utrustning du tänker ha med dig. Att inte komma åt det du behöver utan att behöva packa upp hela väskan kan vara väldigt frustrerande framför allt om det regnar.

Glöm inte att packa kaffe och en god smörgås. Ofta kommer jag på mig själv att jag var så ivrig på att komma i väg att jag glömde fikat. Det är inte helt ovanligt att man hittar ett fint ställe varav kaffesuget kommer ikapp en. Eller att man blir ståendes vid en plats för att vänta på soluppgången. En fika då gör att ens tålamod varar längre.

Dessutom smakar en fika extra gott ute i naturen.