<<Tillbaka till Ölbryggning <<Mina bryggningar
Pale Ale
En Ale med blommig arom som är lättdrucken. Perfekt sommarkvälls öl med låg alkoholhalt.
Går att dricka flera utan att du fördärvar kvällen.
Antal liter: 23 liter
Beräknad styrka: 3,8%
Beska: 26 IBU
Klar att dricka: Runt 5 veckor
Mäsken:
Vatten, 11 liter. Tid, 1 timme. Temperatur, 65 grader
Pale ale-malt: 4,3kg Karamell-malt: 95g
Kokningen:
Vätska, 27 liter. Tid, 1 timme och 10 min
Challenger 7%, 35g, 26 IBU, Vid uppkok
Protafloc, 1 tsk, Sista 15 min
East Kent Golding 5,5%, 23g, 0,0 IBU, Vid avstängning
Styrian Golding 4,5%, 16g, 0,0 IBU, Vid avstängningen
Jäsning:
Whitelabs WLP005 English ale
18-20 grader, en till två veckor
Lagring:
12 grader, 4 veckor
Bryggningen
Ingredienserna till den här brygden är ganska lik Amarillon jag bryggde sist. Dvs malt, humle och jäst. Tre humlesorten den här gången så nu var det att ha koll på vilken som var vilken.
Testade humlepelets den här gången då jag fick problem med humlekottarna sist. Dom satte nämligen igen utloppet ur kokkärlet. Så en uppgradering av utrustningen, en bazooka screen, alltså ett filter var inköpt till kokkärlet för att lösa detta lilla problem.
Även en induktionshäll (Clas Ohlson) och en 25 literskastrull från (Biltema) inköptes för att ha som värmekälla till mäsk och lakvattnet. Induktionshällen visade sig vara väldigt snabb på att värma de få litrarna som behövs vid mäskning och lakning jämfört med att koka upp med gasolen som jag gjorde första gången. Värt varenda slant detta.
Kastrullen ska tydligen inte fungera på en induktionshäll, men det gör den.
Inga konstigheter. Mäska i en timma på 65 grader. Tappade inte en grad den här gången heller. Lakvattnet var färdigt långt innan det var dags att laka. Tack vare den nya snabba induktionshällen.
Med erfarenheterna från första brygden så kändes det lugnare den här gången. Hade bättre koll på alla moment.
Samma visa igen. Tappar ut det första efter att timmen gått och häller tillbaka några av de första litrarna. När klar vört kommer ut så åker det ner i kokkärlet direkt. Samtidigt börjar jag koka detta, för att spara tid, medans jag tar och lakar. Lakade runt 75 grader, lät det stå i 10 minuter och tappade sen ut.
För att jämföra mot Amarillon så var vörten mer ljus den här gången.
Lägg märke till kaffekoppen. Det är viktigt med kaffe när man brygger.
Koket tar tid med min gasolbrännare. Måste komma på en ny lösning här. Men jag lyckades få igång det ganska fort och detta tack vare en doppvärmare i form av en grilltändare som var nedstucken i koket. Obs! Använd jordfelsbrytare!
Kokar i en timma och tio minuter. Slänger i humlen enligt receptet, vilket var lätt den här gången. En vid start och resten vid avstängning.
Förutom protafloc’en som åker i 15 minuter innan avstängning.
I med kylspiralen och börjar kyla.
Kylningen går på ca 15-20 minuter. Använder det varma vattnet som kommer ut till diskvatten för mäsktunnan sen åker resten av kylvattnet ut i rabatterna.
Fick ut 21 lite i jäshinken och mätvärdena stämmer på ett ungefär så det ser bra ut.
Jäser med en English ale och ställer in hinken i gästrummet som håller 20 grader. Efter en vecka så tappar jag om till en andra hink. Får på detta sätt bort mycket jästavlagring som lagt sig på bottnen. Låter den jäsa färdigt ytterligare en vecka och tappar sen på flaskor. Samma procedur som på Amarillon, så läs om tappningen där.
Flaskorna lagras som minst i 4 veckor i min matkällare innan första provsmakning.
Drack den här ölen under semestern. Alkoholhalten landade på 3,5% så den blev inte stark. Perfekt med andra ord då ”sommarvärmen” kräver god, hemmagjord, lättdrucken öl i mängder.