Utrustning

<<Tillbaka till Ölbryggning

20150407_DSC_0250_webb
Det krävs en del utrustning för att brygga öl men det behöver inte bli så avancerat eller dyrt. Många brygger sin öl med utrustning som redan finns där hemma. På den här sidan visar jag vad jag använder för att brygga öl och ger även lite tips på vad som är bra att ha och saker som du tvunget inte måste köpa direkt.

Mäsk och lakvatten

20161007_dsc_1064_webb20161007_dsc_1063_webb-2
 För att värma mitt mäskvatten och lakvatten kör jag med en 25 liters kastrull från Biltema som jag satt ett rörelement på 2000W i. Elementet styr jag med en STC1000.
Knappar helt enkelt in vilken temperatur jag vill ha och låter den lilla styrenheten göra jobbet. Väldigt snabb uppvärmning på detta sätt. Har också satt isolering, i form av ett liggunderlag, runt om kastrullen.

Mäskar gör jag i en mäsktunna.
20150411_AU0A1754_webb
Tror den är på 26 liter. Temperaturen som jag ofta mäskar på ska vara konstant i ca 60 minuter och med en sådan här tunna så håller den värmen under hela tiden. Tappar inte en grad under timmen.
Bazooka screen, 15cm, i botten på tunnan för att inte sätta igen kranen.
20150411_AU0A1772_webb

Koket

20161009_dsc_1090_webb
Jag kokar i en 36 liters Patinakastrull med tappkran (från humle.se) och använder en induktionshäll på 2000W (från Kjell & Co) som värmekälla. Har även här en bazooka screen, 30cm, för att filrerar bort humlen när jag tappar ur.
Mycket nöjd med det här. Kastrullen passar bra för den mängden öl jag brygger på ca 23 liter färdig öl. Ingen risk för överkok. Har ca 27 liter då koket börjar.
Avlastar Induktionshällen med en enkel träställning. Blir lite tungt med en kastrull med blivande öl.
Även här använder jag isolering i form av ett liggunderlag.
Har också en grilltändare på 800W som jag kan stoppa rakt ner i grytan (använd alltid jordfelsbrytare) för att få ett snabbare kok. Inget jag oftast känner att jag behöver använda då induktionhällen är effektiv och snabb. Men jag har då 2800W.

Kylning

20150411_AU0A1768_webb
Använder mig av en kylspiral, 13 m, som jag kopplar trädgårdsslangen till. Kyler ner min vört på ca 20-25 min vilket är helt ok.
Tips! Använd det första varma vattnet som kommer ut ur slangen till diskvatten för att göra ren mäsktunnan. Dels får du varmvatten dels så har du något att göra undertiden du väntar på att komma ner till 20 grader. Eller koppla den till vattenspridaren.

Jäsning

20150411_DSC_0273_webb
Använder vanliga jäshinkar i plast. Fungerar perfekt!

Flasktappning

20150530_DSC_0393_webb
Snåla inte på det här lilla plaströret. Det underlättar väldigt. Ett plaströr med en ventil i botten som du sätter på kranen till jäshinken. Sen är det bara att ta flaska för flaska.
Tips! Jag använder mig av diskmaskinens ”pinnar” för att ställa mina rengjorda flaskor i. Jäshink på samma ställe och du kan lätt ta flaskorna och fylla dom. Dessutom är köket ett bra ställe att slabba på.
Ett par brygghandskar är också bra att ha. Gröna och fina!

Övrig utrustning

Har en massa småsaker som underlättar bryggningen.  Se listan nedan för tips.
En våg är bra för att väga tex malt eller humle.
20150411_AU0A1758_webb
Något att dela upp humlen i. Vanliga skålar tex.
20150516_AU0A2201_webb

Så här kan det se ut när jag brygger.20161009_dsc_1085_webb

Här finns en lista på ”bra att ha” saker:    Inkopslista ölbryggning 

 

<<Tillbaka till Ölbryggning