Saaz

<<Tillbaka till Ölbryggning <<Mina bryggningar

Saaz Single Hop Ale

Antal liter: 23 liter
Beräknad styrka: 5%
Beska: 40 IBU
Klar att dricka: Runt 6 veckor

Mäsken:
Vatten, 13 liter. Tid, 60 min. Temperatur, 67 grader
Pale ale-malt: 4,8kg
Carapils-malt: 230g

Lakning:
Vatten 11 liter, Temperatur, 75 grader + några liter till för att få kokvolym på 27 liter

Kokningen:
Vätska, 27 liter. Tid, 70 min
Saaz 4,2%, 65g, 29,9 IBU, Vid uppkok
Saaz 4,2%, 33g, 7,2 IBU, Sista 15 min
Protafloc, 1 tsk, Sista 15 min

Saaz 4,2%, 33g, 2,9 IBU, Sista 5 min
Saaz 4,2%, 99g, 0,0 IBU, Vid avstängningen

Jäsning:
Wyeast 1056 American ale
18-20 grader, två veckor
Lagring:
12 grader, 6 veckor

Bryggningen

Ny bryggdag och nu har jag gjort plats i källaren för att inte vara så beroende av väder och vind. Den här gången ska det bli en Saaz Single hop Ale. Kör på en humlesort fortfarande helt enkelt för att försöka få en känsla för hur de olika humlesorterna smakar och doftar. Den här gången så ska jag torrhumla då jag tappar om till en andra jäshink. Få se vad jag tycker om det. 
20161009_dsc_1085_webb
Premiär också för min värmare för mäsk och lakvatten som styrs av en STC1000. Kastrullen till höger och styrningen längst upp i högra hörnet. Tanken är att korta ner bryggdagen i och med att rätt temperatur ska vara klar i rätt moment då det behövs utan att jag behöver göra så mycket utan kan koncentrera mig på annat. Min nya ballongvisp, ligger på mäsktunnan, ska bli väldigt användbar då det är dags att syresätta jästen.
20161008_dsc_1073_webb
Hade en trälåda i källaren som vi inte visste riktigt vad vi skulle ha den till men det visade sig bli en del i mitt ”bryggeri” från nu då min kokkastrull och induktionshäll hamnade på en perfekt höjd. Mäsktunnans utlopp är precis ovanför kastrullen och en jäshink kommer in under utloppet från kastrullen. Tripp trapp trull!
20161009_dsc_1088_webb  
Bryggningen gick riktigt bra. Ställde in STC1000 på 75 grader och en halvtimma senare var jag redor att mäska in. Flyttade över vattnet till mäsktunnan och tillförde malten. Rörde runt – inga klumpar och mätte Ph. Sänkte med mjölksyran och landade på Ph 5.2. Har köpt pipetter som underlättar då det inte behövs mycket för att sänka. Mätte temperaturen och landade på 67 grader. Förvärmer alltid mäsktunnan med några liter vatten innan mäskvattnet kommer. På så sätt tappar jag aldrig temp under mäsktiden.
20161009_dsc_1082_webb
Kör också med BeerSmith 2 som stöd. Förstod inte helt i början hur jag skulle jobba med programmet men nu efter 4 bryggningar så kommer det mer och mer. Perfekt också för att lagra sina recept så jag kan göra samma öl igen. Kan ju bli världens godaste öl!!! Hur som helst, kul program.
Den här gången testar jag också att göra en mash out efter 60 min. 7 liter vatten med en temp på ca 90 grader tillsattes. Landade på 75 grader. Lät detta vara i 10 min. Tappade sen ur som vanligt och recirkulerar.
20161009_dsc_1089_webb
I och med mitt nya system, tripp trapp trull och värmaren, så kunde jag bara öppna kranen och tappa ur vörten rakt ner i kastrullen och sätta på full effekt direkt. Spar väldigt mycket tid på att kynna börja komma upp mot kok innan all lakning är avslutad. Lakade med 75 gradigt vatten tills 26 liter kokvolym uppnåtts. 
Beersmith visar också estimated pre-boil gravity och estimated boil gravity, inget jag brytt mig så mycket om än men ska nog börja mäta noggrannare för att få bättre kontroll på vad som händer. Nästa gång!
20161009_dsc_1090_webb
Kom snabbt upp i kok med min 2000w induktionshäll + att jag började koka innan lakningen var avslutad. Notera isolering – liggunderlag. Sänker effekten till ca 700w då jag kommit upp i kok för då har jag ett fint rullande kok. Måste skaffa en hålslev eller liknade för att få bort allt skum som bildas på toppen. Humlen åkte i på utsatt tid.
20161009_dsc_1091_webb
Drog in vattenslangen genom källarfönstret och fick på så sätt ett lätt sätt att fylla på vatten i mäsk/lakvatten värmaren. Och även nu då det är dags att koppla in kylspiralen. Har även en annan vattenslang som fungerar som utlopp vid kylningen.
20161009_dsc_1092_webb
Brukar lägga i kylspiralen då det återstår ca en kvart och strax innan det höjer jag effekten till max för kylspiralen kyler väldigt snabbt och koket stannar av.
Efter nedkylningen – öppna kranen och låter allt åka ner i jäshinken. Fick ihop 23 liter. Nu var det premiär för min nya ballongvisp (50 cm lång). I med jästen och visp på som bara den. Visade sig vara riktigt effektiv. Super nöjd.
OG uppmättes till 1,048, skulle vara 1,047 så det var väl ok!

Jäsningen fick stå i nästa tre veckor. Torrhumlade med resterna av humlen, 15 g Saaz, vid omtappningen till hink nr 2. Blev 22 liter kvar. Ska bli spännande att känna hur det påverkar. Hoppas jag känner något.
Inför tappningen så såg jag till att ha en massa 33cl liters flaskor ist för 50 cl. Visst fler flaskor att fylla och förvara men en 33:a räcker gott att dricka. Tar hellre två om jag är törstig. Men det är många som vill provsmaka och 50 cl försvinner snabbt och då blir jag utan öl.
FG uppmättes till 1,008, skulle vara 1,011.
Ölet håller alltså 5,2%

Har inte provsmakat än, ska vara klar att dricka nu i slutet av november. Får återkomma. Men det luktade gott vid flasktappningen!

***UPPDATERAD TEXT***

Provsmakade i början på december och ölet smakade ok. Jag säger ok för det var ett något spretigt öl jag fick till. Det var absolut inget fel på ölet, det smakade friskt och gott och luktade fint, men något stack ut. Ingen felsmak direkt men svårt att beskriva. Något i eftersmaken som inte föll mig i smaken. Fick samma respons av provsmakargänget, inte av alla för någon tyckte att det smakade jättegott. Smaken är som baken!
Gav ölet lite tid och det här som stack ut höll i sig länge men nu efter ytterligare några månader så har det hänt saker. Nu i mars har ölen jämnat till sig och smakar helt plötsligt riktigt gott. Balansen i ölen är nu fin och inget störande som sticker ut. 
Smidigt då man får ett öl som är lite spretigt och obalanserat -> vänta några månader till.

<<Tillbaka till Ölbryggning <<Mina bryggningar