<<Tillbaka till Ölbryggning <<Mina bryggningar
Då jag än så länge inte har något kylskåp att jäsa i så är jag förvisad till min matkällare. Matkällaren håller under vinterhalvåret bra temperaturer för att brygga lageröl så det är under vintersäsongen jag får passa på. Så säsongens sista lageröl blir en Dortmunder Export.
23 liter öl, 5,1%
OG 1054 FG1015 Beska 27 IBU Färg 6 EBC
Pilsnermalt 5kg, Münchnermalt 250g
Tettnang 4,5%, 40g, vid kok
Halletauer Hersbrucker 3,5%, 26g, sista 10 min
Tettnang 4,5%, 26g, sista 10 min
Halletauer Hersbrucker 3,5%, 13g, avslut kok
Wyeast 2124 Bohemian Lager, primärjäsning vid 12 grader ca 2 veckor, Diacetylrast 17 grader ca 2-3 dagar, Sekundär vid 3 grader ca 4 veckor.
Bryggningen (2017-03-12)
Bryggdagen startar 13.30 och jag hade två timmar tidigare ställt in mäskvattentemperaturen till 74 grader så det var bara att köra igång direkt.
Började med att fylla 14 liter vatten i mäskkärlet. Ca 2,5 liter vatten per kg malt är ett bra riktvärde och det stämmer hyfsat med dagens recept. Häller i krossad malt och rör runt och letar efter klumpar. Brukar inte ha problem med klumpar men idag hade jag några stora rackare. Det var lite bökigt att hälla i malten från påsen med ena handen och samtidigt röra med den andra handen. Hade också förvärmt kärlet med lite hett vatten och det tog lite tid att komma ner till 66 grader. Mätte pH värdet och justerade ner med mjölksyran.
På med locket!
Fyller på med nytt vatten i vattenkokaren och ställer in lakningstemperaturen på 75.5 grader.
En timme senare var jag tillbaka och upptäckte att temperaturen stigit till 69 grader under timman. Temperaturer över 70 grader är inte bra så 69 är ok ändå. Funderade varför det blev så här och kom på att skillnaden mot tidigare brygder var att jag svept in kärlet med en filt den här dagen för det drog in kalluft genom källarfönstret. Drar in vattnet det hållet. Vattnet för att fylla på vattenkokaren samt till kylning. Med facit i hand så hade detta moment inte behövts.
Recirkulerade några liter vört i vanlig ordning tills det kom någorlunda klar vört i bringaren. Sen öppnade jag kranen och lät vörten rinna ner i kokkastrullen.
Startade induktionshällen så koket kunde påbörjas och så började jag flödeslaka ur maltbädden. Har flödeslakat mina lageröl och jag upplever det slutgiltiga resultatet på ölen som mycket klarare än mina ale som jag satslakade. Efter recirkuleringen och då klar vört kommer ut så förblir maltbädden orörd eftersom jag låter lakvattnet spridas ut jämnt över bädden och rinner vidare rakt ner i kokkärlet. Till skillnad då jag satslakar för då åker allt lakvatten i på en gång och så rör jag runt kraftigt så det sista sockret ska släppa och så väntar jag 15 min. Krävdes många recirkulerade litrar innan klar vört kom ut. Kan vara detta som gör det!
Lakade tills jag fick ihop 26,5 liter. Enligt Beersmith så kunde jag laka ner till SG på 1,010 och det var inga problem den här gången.
Koket gick fint. Blev en hel del skum att skumma av men sen såg det fint ut. Inga konstigheter med humlen och med protafloc. På med kylningen och som vanligt nu på vinterhalvåret (typ vår nu) så kom jag ner till 12 grader på 30 minuter. Mycket bra!
För att få ut det sista ur kastrullen så monterade jag en saftsil med ställning på jäshinken och så vände jag upp och ner på kastrullen så jag fick med det sista. Smidigt att ha till hands. Dock så saknades det 2 liter för att uppfylla 23 liter som receptet sa. Men jag hade redan tidigare under dagen kokat upp lite extra vatten och kylt ner det så det var bara att fylla på tills 23 liter var uppnått. OG blev 1,050, skulle vara 1,053.
När det var dags för jäsning så upptäckte jag att jästen inte svällt upp sen den brukar i påsarna. Såg att jästen tillverkades i september 2016. Vispade i en massa luft i vörten med min ballongvisp och hällde i två påsar med Bohemian lager och satte på locket. Det hände ingenting från söndagen till fredagen. Inte en endaste liten bubbla men såg att det var lite skum i kärlet. Så något händer nog där inne. Tog det lugnt och lät den vara. På fredagen tog det fart och det bubblade på fint.
Så lärdomen av detta är att köp inte jäst för tidigt med risk att den blir liggandes och blir gammal. Köp torrjäst om du tror att det kan dröja innan bryggdagen.
Och händer det inget i tunnan på några dygn – Ta´t lugnt!