Vart man än går så finns det nästan alltid något som är vackert och som du vill föreviga på bild. Men motivet framför dig och känslan du fick där och då kanske inte alls visar sig på bilden du tog. Bilden känns platt och ointressant. Men det går att med små justeringar göra bilden intressant och bevarar känslan du fick. Men det kräver en tanke och det är det jag tänker prata om i det här inlägget.
På plats
När du hittat en plats som verkar lovande ta då kameran i handen och börja utforska. Om du har en större väska med dig lägg den åt sidan så du kan röra dig fritt. En nyckel till en bra bild är att röra sig runt motivet och se vad som finns att jobba med. Innan jag hämtar stativet och sätter upp kameran så försöker jag tänka på några punkter som ska hjälpa mig att förhöja bilden.
Att tänka på
Motiv
Hitta ett motiv som du vill fotografera. Fundera sen ut om du vill ha motivet isolerat, inzoomat, eller om det finns något omkring dig som kan leda ögat in i bilden mot ditt motiv. Alltså att du tar din bild mer utzoomat.
Något att leta efter är linjer i naturen som leder blicken in i bilden. Diagonala linjer, mönster, S-kurvor och lager av ljus kan vara något som hjälper dig att hitta en tilltalande komposition. Annan hjälp kan vara att ha någon förgrund som ögat börjar vid, en mitt del som leder ögat vidare och längst bort ditt mål.
Komposition för mig är hur jag riktar kameran mot mitt motiv och har med just så mycket som krävs för att bilden ska berätta känslan jag fick där och då.

Här leder strandkanten blicken mot himlen.
Balans
En sak som jag inte tänkt på så mycket på tidigare bilder utan något jag har upptäckt mer och mer i och med att jag skriver ut bilder, upp till A2 numera, är balansen i bilden. T.ex. att bilden blir för tung åt något håll eller att någon annan del av motivet tar över och leder en bort från det jag egentligen vill visa. Ibland har jag tur och kan klippa bilden i Lightroom för att få tillbaka balansen men ibland är det bara så att begränsningen att flytta mig på plats eller att jag var lat och inte letade efter den bästa vinkeln gjorde att bilden inte blev så bra som det var tänkt.

Kanterna
Tänk på ytterkanterna av bilden. Det är lätt att bara se motivet och så glömmer man det som är närmast. T.ex. grenar som sticker in i bilden eller något som ögat fastnar vid och som distraherar betraktaren. Vid fotografering med stativ finns det ofta tid för att kolla kanterna men ibland så stressar man eller vädret gör att man skyndar på och så missar man den stora stenen eller grenen och upptäcker det hemma vid datorn. Vid handhållet så är det väldigt lätt att få med saker som man stör sig på då man oftast inte lägger ner lång tid på att hitta rätt komposition.


Separera
Separation av motivet mot tex bakgrunden är ett smart sätt att framhäva motivet. Att fotografera en grön buske mot en grön bakgrund gör att allt smälter samman och blir svårt att se. Försök hellre att hitta en annan vinkel så den gröna busken får en annan bakgrund. Då skapas en 3D effekt som är lättare för ögat att se.

Bildformat
Glöm inte att testa olika bildformat som 4:3, 16:9 eller 1:1 vilket i vissa fall kan förhöja känslan i bilden. 4:3 fungerar bra i fotoramar, 16:9 är panorama och 1:1 är en fyrkantig bild. Den sistnämnda 1:1 har jag upptäckt ganska sent och i och med att jag skriver ut mycket. Otroligt häftigt format som passar många motiv.

Lite tankar kring komposition som kan hjälpa att lyfta bilden. Inte lätt att hitta en komposition som har allt när man är ute och fotograferar men det handlar om att vara ute mycket och öva.
Öva och söka efter riktlinjerna du satt upp och ibland så faller allt på plats.