Bryggprocessen

<<Tillbaka till Ölbryggning

Att brygga god öl är ganska enkelt och här förklarar jag hur jag gör när jag brygger. Följande beskrivning är ingen handbok i hur man brygger öl eller som du måste följa slaviskt. Detta är hur jag gör och det fungerar för mig. Varje steg är enkelt förklarat och det behövs inte mer kunskaper för att göra ditt första öl. Sen går det alltid att fördjupa sig i varje steg.
Har du ett annat sätt så kommer det också att fungera, det är jag helt övertygad om.
Jag kör med en metod som kallas helmäskningsmetoden och det är den metod som stora bryggerier kör med men även hembryggare som vill jobba med råvarorna och lära sig hantverket. Det finns även andra metoder men dom kan andra förklara bättre så jag tar inte upp det här.
Helmäskningsmetoden består av tre steg. Mäskning, Lakning och Kokning.

Råvarorna hittar du mängder av på nätet eller hos din lokala bryggeributik. Köp färdigkrossad malt, humle och jäst enligt receptet.

1. Mäskning (Infusionsmäskning)
20150411_AU0A1794_webb
Malten läggs i 66 gradigt vatten i en timma. Använd en kylbox eller liknade för temperaturen ska hållas konstant på 66 grader under timmen. Om du tappar en grad eller två är ok men inte mer. Nu frigörs stärkelsen i malten och förvandlar den till jäsbart socker. Efter en timme, tappa ur vätskan (sötvörten) men häll tillbaka de första litrarna i mäsktunnan då det är ganska grumligt det som kommer ut. När klar sötvört kommer så låt det rinna ner i en jäshink.
Vanlig temperatur är runt 65-68 grader men det beror på vilket öl du brygger. Enkelt förklarat: 70-75 grader ger ett svagt öl och runt 60-65 grader ger ett starkt öl. Men en hemmagjord öl handlar mer om smak än om att brygga den starkaste ölen så här finns det utrymme för att experimentera sig fram.

2. Lakning
Häll i 75 gradigt vatten i samma kylbox med malten kvar där i, allt på en gång, och låt stå i några minuter (5-10 min). Sen tappar ur. Samma sak här med det grumliga som kommer ut – tillbaka med det. När klar sötvört kommer ut så åker det ner i samma jäshink som till mäskningen. Fortsätt att laka tills rätt mängd sötvört som ska kokas är uppnått. Se receptet.
Det finns även en annan lakningsmetod där du häller i lakvattnet i omgångar och ser till att alltid ha vattenytan precis över maltbädden medans du tappar ur sötvörten.
När rätt mängd sötvört är nådd så häll över allt i ditt kokkärl.

3. Kokning
20150411_AU0A1784_webb
Dags att koka i ca en timma eller lite mer. Se till att ha ett rullande kok men koka inte för hårt eftersom du kokar bort vätskan. Under koket åker humlen i. Kottar eller pellets, testa båda och se vilken du föredrar. Den humlen som är med från början bidrar med beska och den som åker i mot slutet ger smak. Under slutfasen, sista 15 min, kan du även ha i lite Protafloc eller liknade. Detta ska ge ett klarare öl.
Se till att ha ett bra system för koket. Alltså rätt storlek på kastrull och rätt typ av värmekälla som ger snabb effekt. Det är otroligt drygt att stå och glo på något som inte vill komma upp i kok.
Jag kokar numera i en 36 literskastrull och det är lagom för 23 liter öl.
Obs! Skaffa riktigt bra termometrar. Den på bilden gick sönder efter första brygden.

Kylning
20150411_AU0A1799_webb
Efter koket skyler du ner vörten. Detta ska ske snabbt och du ska ner till 20 grader. Nu är det viktigt att skydda vörten och allt som kommer i kontakt med vörten nu måste vara rent från bakterier. Jag sprayar alltid Starsan på allt som ska ner i vörten, tex en slev. Ha lite folie till hands och täck över kastrullen.
Jag kyler med en kylspiral som jag kopplar trädgårdsslangen till och det tar mig ca 15-20 minuter vilket är ok. Jag sätter ner kylspiralen då det återstår ca 10 minuter av koket för att då kokar jag bort eventuella bakterier jag har med mig på spiralen.

Jäsning
20150411_DSC_0273_webb
När temperaturen är nere på 20 grader så häll ner vörten i jäshinken. Du vill dock inte ha med dig all humle ner i tunnan så använd en saftsilduk med tillhörande ställning eller sätt ett filter i kokkärlet som silar bort humlen då du tappar ur. Tillsätt jästen och rör om ordentligt med en stor visp eller liknade. Viktigt att det blir ordentlig syresatt. Glöm inte Starsan på vispen innan du vispar. På med locket och det lilla röret och ställ undan hinken där det är 20 grader. Försök undvika solljus och att temperaturen varierar.
Jag brukar tappa om ölet efter en vecka till en andra tunna, så kallad sekundärjäsning, då försvinner mycket av jästpartiklarna som trillat ner till botten och du får ett klarare öl. Dessutom är det ett perfekt tillfälle att tillsätta lite extra humle i hinken. Kallas att torrhumla!
Jag låter den jäsa färdigt ytterligare en vecka, så totalt två veckor i jästunnan.

Tappning på flaska
Förberedelser: Gör rent flaskorna med Starsan….
20150530_DSC_0387_webb
…..förbered en jäshink som blir en tappningshink…
20150530_AU0A2281_webb
och gör en sockerlag.
20150530_AU0A2283_webb
Koka upp 4-6 gram socker per liter öl (Ale) och låt svalna till 20 grader. Tappa sen ur ölen till tappningshinken och blanda i sockerlagen. På detta sätt slipper du stoppa ner socker i varje flaska. Rör om ibland så inte sockret hamnar på botten.
Börja tappa upp ölen på flaskorna.
20150530_DSC_0393_webb
Bilden ovan visar min tappningsutrustning. Ett enkelt plaströr med en fjäderbelastad ventil i botten. Inget spill!
Sätt på kapsylerna och förvara ölen i ett mörkt rum som håller 12 grader. Låt stå orörda i minst 5 veckor.
Ha inte för bråttom att provsmaka. Du kan lätt bli besviken och tro att du misslyckats men låt ölet mogna färdigt så kommer du få njuta av din egna hemmagjorda öl.

20150531_DSC_0401_webb

<<Tillbaka till Ölbryggning