Vandring

Sylarna till Blåhammaren

Del 3 av 4

19 km / 7 timmar / 1045 till 1090 meter över havet

En sträcka med branta backar både upp och ner

Dagens etapp mot Blåhammaren såg ut att bli lika fin som dagen innan.
20-22 grader varmt, sol och vindstilla. Åt en stadig frukost och fyllde dagens lunchpåse med godsaker. Smörgåsar, frukt och godis.
Packade ryggsäcken och checkade ut från stationen och begav oss ner samma väg som vi kom upp till Sylarnas station.
Dagens etapp börjar nämligen med att man går tillbaka ner tre km till bäcken där vi pausade dagen innan. En skön start så kroppen kommer igång igen. Men som så ofta när man har gått ner så kommer det en stigning och det var bara att knata på uppför igen.

Bakom oss lämnar vi bergsmassivet Sylarna och vi stannar flera gånger för att titta bakåt på dessa mäktiga toppar. Väl uppe på toppen av just den här stigningen tar vi paus och det gör många med oss. Bra att fika här då färden vidare går nerför och vi kommer då inte se Sylarna något mer. Efter detta blir vandring något lättare då det blir förhållandevis platt.

Vi upplever att vandringen mellan Sylarna och Blåhammaren inte känns så trafikerad som etappen mellan Storulvån och Sylarna. Det är färre folk vi möter och vi ser stundtals ingen annan. Leden är också sämre utmärkt men det gör inget för det är lätt att hitta på den här vältrampande leden. Spången vi går på är i sämre skick än på förra etappen och det är väldigt blött på vissa ställen. Men med ett par rejäla vandringsskor så är detta inget större problem.

Även på den här leden finns det ett rastskydd med toalett halvvägs in på vandringen och det blir ett naturligt stopp för oss.
Blåhammarens fjällstation ligger på 1090 meter över havet och vi har under en längre tid sett stationen högt upp på fjället och när vi sitter här så inser vi att det blir en än värre stigning upp till Blåhammaren än till Sylarna.
För sista delen på den här etappen går såklart först nerför för att sen avslutas med en rejäl uppförsbacke.

Det blir en rejäl stigning de sista kilometerna men vandringen är väldigt trevlig med fantastisk utsikt så det går ganska bra ändå. Snart närmar sig stationen och den ligger på en fantastisk plats med utsikt åt alla håll.

Solen skiner fortfarande och det är varmt. Många har köpt sig en öl och sitter ute och njuter och pratar om dagens vandring. Vi checkar in och den här gången ska vi bo i ett 12 bäddrum. Vi duschar och tar det lugnt en stund för att sen gå till restaurangen för kvällens middag.
Blåhammaren är känt för sin goda mat och den var något extra.
Förrätt, huvudrätt och efterrätt av toppklass och vi var mer än nöjda.

På blåhammaren kan man bo i 2-, 4- och i 6- bäddsrum eller som vi i flerbäddsrum. Tält går ju också bra. Det finns en butik med mat och kläder, självhushåll om så önskas, fika möjligheter och restaurang.
Stationen är inte så stor och väldigt populär så om man vill ha eget rum och få plats på middagen så gäller det att boka i tid.

Kvällen kom och det blev en magisk kväll. Man ville vara kvar ute men det var dags att krypa till kojs och ladda för nästa dag.