Tysk pilsner

<<Tillbaka till Ölbryggning <<Mina bryggningar

Tysk pilsner

Antal liter: 23 liter
Beräknad styrka: 4,6%
Beska: 25,6 IBU
OG 1.046
FG 1.010
Klar att dricka: Runt 6 veckor

Mäsken: Pilsner-malt: 4,55kg
Lakning: Flödeslakning
Kokningen: Tid, 75 min
Humle: Spalt Select 4,5% vid uppkok, sista 10 min och vid sista minuten.
Jäsning: Wyeast 2007 Pilsen lager
12 grader, två veckor, 17 grader två dagar, 12 grader en vecka
Lagring:
3 grader, minst 4 veckor (ska vänta fram mot sommaren)

Bryggningen (2016-12-28)

Brukar förbereda så mycket jag kan kvällen innan bryggningen. Malt och humle uppvägt och jäst uttagen ur kylen. Fyller också på vatten i vattenkokaren och ställer in timern så vattnet är varmt då jag kommer ner.

Den här bryggningen har två nya moment. Ska mäta ofta med min nya refraktometer och ska flödeslaka. Som bilden ovan visar så har jag ställt upp allt som om det står i en trappa. Dvs inga pumpar behövs utan det är bara att öppna kranarna.
Bryggdagen gick fint. Kom ner kvart i nio och som planerat var vattnet varmt och rätt temp för mäskning. Ligger 10 grader plus då jag mäskar in för då landar jag på rätt temp då malten är nerrörd och efter att ha justerat pH. Tappar upp 12 liter vatten, häller i malten och rör runt för att undvika klumpar och i med termometern. Mäter pH och ligger lite högt. Upptäckt att 10ml mjölksyra räcker för mig att koma ner till 5,2. Kollar temperaturen och den ligger på 66 grader. Klockan är 9 och locket åker på. Fyller på nytt vatten för lakningen ställer in 75,6 grader.
Frukost!



Efter 75 minuter är det dags för lakning. Men först recirkulerar jag, som jag alltid gör, vörten från mäskningen. Två tre liter åkte runt innan jag var nöjd. Öppnade kranen och lät vörten rinna ner i kokkastrullen. Vilken också åkte på med full effekt (2000W).
Har inskaffat ett filter som jag tänkt skulle ligga på toppen av maltbädden för att sila lakvattnet ut över hela bädden. Detta fungerade inte. Var alldeles för stora hål så det rann rakt igenom. Får fundera ut något nytt till nästa gång. Lakningen gick ändå rätt bra tycker jag. Ganska tjock maltbädd så det blev inget hål rakt igenom. Hade en liten slangstump som jag flyttade runt ovanför maltbädden så det var inte så länge strålen var på samma ställe. Långsamt flöde dessutom. Lakade tills jag fick kokvolymen rätt, dvs 26 liter.

Testade också refraktometern ordentligt den här gången. Använde Beersmith för att kolla vilka tidpunkter det är bra att mäta på.
Att tänka på vid lakning så finns det olika stoppsignaler. Bla uppnådd kokvolym eller när SG är 1.010 ( i detta fall). Tack vare refraktometern så kunde jag nu snabbt mäta under lakningen och det visade sig att jag inte kom i närheten av 1.010 utan landade på 1.015. Nästa mätning var nu innan koket kom igång. Låg på 1.045 i den stora kastrullen (Beersmith 1.040). 1.048 vid upptappning till jäshink. Får återkomma mer senare ang detta. Har inte full koll riktigt än.
Hydrometer fungerar fint det också men det är lite bökigt att gå iväg och kyla ner den till runt 15-20 grader, annars visar den lite knas. Refraktometern behöver bara en droppe vätska och en droppe på en glasyta kyls snabbt ner till 20 grader. Den lämpar sig därför rätt bra eftersom du ser resultatet direkt. 


Tog återigen lite tid att komma upp i kok. Synd att diametern på induktionshällen är mindre än kastrullen för det slöar nog ner min tid. Har som jag sagt tidigare en grilltändare på 800W också så nästa gång SKA jag använda den direkt i grytan för att snabba på uppkoket. Väl uppe i kok så rullar det på fint.
Humlen åkte i utan bekymmer.
Att kyla ned nu på vintern går fort. På en halvtimme så var jag nere på 15 grader. Härligt! Öppnade kranen och tog ett mätvärde, 1.048, och sen lät allt åka ner i hinken. Tyckte att det blev lite väl mycket kvar i kastrullen så jag satta upp en saftsil över jäshinken och vände sen upp och ner på kastrullen. Fick två liter till och landade på 21 liter i hinken. Enligt Beersmith skulle jag hälla på vatten till 23 liter men jag hoppade över detta. Får se hur det resultatet blir.

21 liter pilsner i matkällaren som håller 12 grader. Smidigt!

Total bryggtid idag 7 timmar. Start 09.00 avslut 16.00 (diskat och undanstoppat)

Smidigt med min nya brygghörna för då får jag bänken fri till datorn och till mätningarna (och kaffemuggen).

Ska låta jäsningen pågå i ca två veckor på 12 grader. Gör sen en diacetylrast på två dagar vid 17 grader för att sen tappa om till en annan hink och låter den stå en vecka. Det är iaf planen. Under tiden ska jag samla på mig 33cl flaskor. Över 60 flaskor alltså. Får nog börja snegla mot fat.

Återkommer efter provsmakning.

****Uppdaterad text 2017-03-05****
Nu har jag provsmakat den här fin fina pilsnern och jag är mycket mycket nöjd. Över min förväntan men noga förberedelser och en noga utförd bryggning och tur med temperaturerna i matkällaren så blev den här pilsnern bland det bästa jag gjort. Fin balans i ölet och inga obehagliga överraskningar som spretar eller sticker ut. Frisk, len och jämn. Lagom med kolsyra enligt mig.
Ölen bryggdes 28 dec 2016 och fick jäsa i min matkällare vid 12 grader i 14 dagar. Sen ut på en diacetylrast vid 17 grader i 4 dagar för att sen tappas om till en sekundärjäsning.
Sekundärjäsningen lät jag bara pågå i en vecka för att sen tappa på flaska den 22 januari.
Då jag inte har något kylskåp som jag kan jäsa i så hoppades jag på att det skulle bli vinter och kallt, för då kan jag få riktigt svalt i matkällaren. Ställde in flaskorna i matkällaren för att fortsätta sin sekundärjäsning på flaska men temperaturen föll aldrig så långt som jag ville. Som lägst 5 grader tror jag att jag hade men det fortsatte att vara mestadels runt 10-12 grader.
Provsmakade i lördags, alltså 6 veckor efter tappning, och det smakade fantastiskt!
 

<<Tillbaka till Ölbryggning <<Mina bryggningar