<<Tillbaka till Ölbryggning <<Mina bryggningar
Nelson Sauvin Single Hop Ale
Nelson Sauvin ger en frisk och fruktig öl.
Antal liter: 23 liter
Beräknad styrka: 5%
Beska: 40 IBU
Klar att dricka: Runt 6 veckor
Mäsken:
Vatten, 13 liter. Tid, 75 min. Temperatur, 66 grader
Pale ale-malt: 4,7kg Carapils-malt: 230g
Lakning:
Vatten 19 liter, Temperatur, 75 grader
Kokningen:
Vätska, 27 liter. Tid, 1 timme och 10 min
Nelson Sauvin 12,5%, 22g, 29,9 IBU, Vid uppkok
Nelson Sauvin 12,5%, 11g, 7,2 IBU, Sista 15 min
Protafloc, 1 tsk, Sista 15 min
Nelson Sauvin 12,5%, 11g, 2,9 IBU, Sista 5 min
Nelson Sauvin 12,5%, 33g, 0,0 IBU, Vid avstängningen
Jäsning:
Wyeast 1056 American ale
18-20 grader, två veckor
Lagring:
12 grader, 6 veckor
Bryggningen
Vindstilla och det lovas fint väder så utrustningen sätts upp på altanen.
Nytt för den här bryggningen är att jag skippar gasolen som värmekälla och kör enbart med induktionshällen (på 2000W) både till att värma mäsk/lakvatten och sen för att värma koket. Gasolen visade sig ha för dålig effekt. Det tog alldeles för lång tid att komma upp i kok.
Även en ny 36 litersgryta ist för 50 litersgrytan är inköpt. Passar bättre för min mängd öl.
Alla grejer är på plats och ingredienserna är redo. Tog som vanligt lite tid för att hitta rätt mäsktemperatur så tankarna går mot att bygga en stor vattenkokare till nästa gång (vilket redan är gjort då denna text skrivs. Se under mina byggen) som styrs av en STC1000. Dvs ställer in vilken temperatur jag vill ha och så gör ”vattenkokaren” resten själv.
Mäskningen gick bra. Låg på 66 grader i hela 75 min. Kollade också Ph värdet innan locket åkte på och jag landade snyggt på 5.2.
När mäskningen är klar så recirkulerar jag alltid. Fick tappa ur och hälla tillbaka en hel del innan det blev en klar vört. Då jag bara har en värmekälla i form av min induktionshäll, och den är just nu upptagen med att värma lakvattnet, så fick jag skicka ner vörten i en jäshink så länge. Ett onödigt steg då jag helst vill skicka ner detta i kokkärlet och börja koka direkt. Detta för att spara tid. Men så är det!
Lakningen gick till på så sätt att jag hällde i 19 liter 75 gradigt vatten och rörde om, låt stå i 10 min, och sen recirkulerade. Nu åkte allt ner i min nya 36 liters kokkastrull. Både från mäskningen och lakningen. Fortsatte att laka tills jag fick ihop 27 liter sötvört till koket.
Att koka på induktionshällen med 2000w fungerade alldeles utmärkt. Mycket effektivt och kom upp i kok mycket snabbare än med min gasol jag tidigare körde med. Då koket rullade på låg jag på ca 700w. Smidigt! Lägg märke till mitt trästöd som avlastar vikten från induktionshällen och min isolering av kastrullen. Fungerade fin fint!
Dagen är snart slut. Fint rullande kok. 36 literskastrullen är helt rätt storlek för den är mängden öl. Och går bra ihop med induktionshällen.
Fick ihop 23 liter. Jästen tillsätts och inser att jag måste skaffa en bättre visp för att syresätta vörten. Bara att vänta nu tills att sockret har förvandlats till alkohol.
Omtappning
Brukar tappa om till en ny hink efter en vecka. Detta är mest för att få en klarare öl. Läst på lite om detta och sekundärjäsning som många kallar detta är inte riktigt sant. Sekundärjäsning sker internt i jäs processen oavsett om man tappar om eller inte. Så en sekundärjäsning får man ändå om du bara kör i en jäshink. Men det är ett bra tillfälle för torrhumling.
Två veckor fick den jäsa innan jag tappade på flaska.
Min flasktappning går till så här. Först gör jag en sockerlag med rätt mängd socker/liter öl. I detta fall blev det 130g. Sen tappar jag om ölet till en tappningshink där sockerlagen också åker i. Då och då rör jag om för att sockret inte ska sjunka till botten.
Sen rengör jag flaskorna med starsan och använder diskmaskinen som flaskhållare.
Sen tappar jag flaska efter flaska. Kommit på att jag hellre vill ha 33 cl flaskor numer ist för 50 cl. Visst blir fler flaskor att tappa men det är många som vill smaka så flaskorna försvinner snabbt. Plus att en halvliter är mycket i många fall. Tar hellre många små och helst olika sorter.
Så där. Klart! …Nästan iaf. Nu ska ölen mogna i min matkällare tills i början på november.
Återkommer efter provsmakningen.
****UPPDATERAD TEXT (2017-03-22)****
Nu 6 månader efter bryggning smakar ölet fortfarande gott. Det här ölet var välbalanserat och smakrikt från början och är fortfarande det. Tre månader efter bryggning så tyckte jag att ölet verkligen blivit riktigt bra. Nu efter 6 månader så tycker jag att det smakar samma. Smakar friskt och gott. Lättdrucken och fungerar väldigt bra ihop med mat.