Europeisk lager

<<Tillbaka till Ölbryggning <<Mina bryggningar

Europeisk lager

Antal liter: 23 liter
Beräknad styrka: 4,6%
Beska: 25,6 IBU
Klar att dricka: Runt 6 veckor

Mäsken:
Vatten, 12,5 liter. Tid, 60 min. Temperatur, 66,7grader
Pilsner-malt: 4,13kg
Kornflingor: 400g
Carapils-malt: 135g

Lakning:
Vatten 19,5 liter, Temperatur, 75,6 grader

Kokningen:
Vätska, 26 liter. Tid, 75 min
Northern Brewer 8%, 26g, 23,8 IBU, Vid uppkok
Halletauer Hersbrucker 3,5%, 12g, 1,7 IBU, Sista 10 min
Protafloc, 1 tsk, Sista 10 min

Halletauer Hersbrucker 3,5%, 15g, 0,1 BU, Sista minuten

Jäsning:
Whitelabs WLP830 German Lager (12 grader i två veckor) & Wyeast 2124 Bohemian Lager (20 grader i 2 veckor)
Lagring:
3 grader, minst 4 veckor (ska vänta fram mot sommaren)

Bryggningen (2016-12-11)
dsc_1229
Dags för min första lager. Fick vänta tills temperaturen kom ner mot 12 grader i matkällaren då jästen för dagen är en WLP830 German lager, där jästen trivs som bäst. Som tur är så har jag den temperaturen nu runt december och framåt. Kan också få ner temperaturen strax över nollan om det blir kallt ute vilket vore kalasbra i detta fall då lagringen sen bör ligga runt 3 grader. Får hoppas på väderomslag efter jul helt enkelt.
Massa spännande på gång idag!
Min STC1000 styrda ”vatten kokare” som gjorde ett utmärkt jobb vid förra bryggningen, värmde upp mäsk och lakvatten till rätt temperatur, satte jag den här gången igång med en timer. Så medans jag sov så startade uppvärmningen av mäskvattnet och när jag kom ner för att mäska in så hade jag rätt temperatur på vattnet.
Då det bara fanns en påse WLP830 (Whitelabs) kvar, krävs 1,5-2 gånger så mycket till lageröl än till Ale-öl för 20 liter öl, så köpte jag motsvarigheten av Wyeast 2124 Bohemian lager. Såg att den senare även kan jäsa runt 20 grader så då kom jag på iden att splitta batchen på två jäshinkar och jäsa den ena vid 12 grader och den andra vid 20 grader för att se om jag känner någon skillnad.
Har också köpt en refraktometer för att kunna mäta ”snabbare”, inte behöva springa iväg och kyla hydrometern till 15-20 grader, under bryggningen. Får återkomma senare med tankar och funderingar kring den här.
Inmäskar direkt då temperaturen var rätt då jag kom ner i källaren (73 grader). Blandar ner pilsnermalten, kornflingorna och lite carapils-malt, mäter temperatur och Ph-värdet, justerar med mjölksyra för att komma ner på 5,2. Har nu lärt mig hur mycket jag ska ta i min pipett för att landa rätt. Mäter temperaturen igen och ligger på 66,5 grader. Helt ok! och på med locket.
Har upptäckt att om jag förvärmer mäskkärlet med någon liter varmt vatten så har jag bättre kontroll på temperaturen innan locket åker på.
Fyller direkt på med nytt vatten i ”vatten kokaren” och ställer in ny temperatur för lakvattnet. Ska laka med 75,6 grader enligt receptet och sätter temperaturen på ca 80 grader. Visar sig senare vara i lägsta laget då jag har svårt att hålla laktemperaturen på 75,6 grader. Ska höja mer nästa gång.
au0a8294
Dagens brygghörna ser ut så här. Lite bökigt att ställa upp allt varje gång det ska bryggas så nu håller jag på att iordningsställa ett mer permanent system där allt är framme och redo att användas. Mer bilder om det vid nästa bryggning.
au0a8299
Inga konstigheter med mäskningen. Tappade inte en grad sen starten en timme tidigare. Tar alltid och recirkulerar vörten tills jag får ut klar vört ur mäsktunnan. Fick efter ett tag, ca 3-4 liter, ut riktigt klar vört och lät då, via en slang, vörten rinna ner i kokkastrullen. Lakvattnet var klart i god tid tills det var dags att laka. Kör med satslakning dvs tömmer ut all vört från mäskningen, stänger kranen och häller i allt lakvatten på en gång och rör runt. Låter sen stå en kort stund och recirkulerar igen tills klar vört kommer ut. Så klart lite svårare att få klar vört eftersom det nyligen rörts runt men det fungerar ändå rätt ok. Fick inte riktigt ihop 26 liter till koket så jag fyllde på med lakvatten tills jag var i närheten. Måste köpa någon stållinjal eller liknade för att kunna mäta volymen bättre. Mäter idag med tumstock från ovankanten av kastrullen.
au0a8302
au0a8296
au0a8308
dsc_1242
Recirkulerar. Häller alltså tillbaka det första som kommer ut i kärlet igen tills klar vört kommer ut. Häll tillbaka försiktigt över din maltbädd. Du vill inte störa bädden för mycket och absolut inte hälla så kraftigt att du skapar ett hål rakt igenom.
dsc_1244
Tog lite tid att komma upp i kok. Glömde starta uppkokning redan då mäskningen var klar. Spar mycket tid på att börja koket tidigt ist för att vänta tills all vört är uppsamlad. Ska även använda min grilltändare på 800W nästa gång för att öka på hastigheten. Skummade en hel del innan kok vilket jag fick skumma av.
au0a8310
Luktar gott i källaren!
Humlegivorna gick i och protafloc såklart! Inga konstigheter. Var nere runt 700W för att bibehålla koket.
Det var ganska kallt ute på bryggdagen och jag använder trädgårdsslangen som kylvattentillförsel och idag gick det väldigt fort att kyla. Efter ca 30 min så var jag nere på 15 grader. Siktade på ca 12 grader. Som jag skrev tidigare så har jag dagen till ära två jäshinkar (15 litare) som jag splittar batchen på. Fick ut ca 10 liter i varje hink. Tog också och fyllde ett glas för att se hur klar vörten blev och även för att ta ett hydrometerprov (och refraktometerprov). Såg väldigt fint ut och det luktade väldigt gott!
au0a8315
au0a8321
au0a8323
au0a8324
Kanske kan bli en fin lager. Om jag inte fördärvar allt vid jäsningen nu….
Angående jäsningen av lager. Lite lätt förvirrad än så länge men vad jag förstår så bör jag göra en så kallad diacetylrast på den som jäser vid 12 grader. Dvs gå upp till 17 grader ett dygn eller två för att låta jästen äta upp just diacetylen vilket anses vara en felsmak i lageröl. Får återkomma i frågan om att jäsa och lagra lager öl då jag lärt mig mer.
Nu jäser det på två tunnor iaf och det bubblar fint.

Några följeslagare denna bryggdag.
au0a8328
dsc_1240-2
au0a8304

*****Uppdaterad text 2017-03-05*****
Provsmakat dessa två goingar nu. Den fösta lagern som fick jäsa runt 12 grader blev den här gången bäst. Enligt mig! Den såg klar och fin ut redan i flaskan och när kapsylen kom av så luktade det blommigt och gott. Hällde upp en klar och fin öl och det bildades en fin skumkrona på toppen. Väldigt frisk och god, välbalanserad och inga felsmaker så långt smaklökarna kunde hitta. Fantastiskt gott resultat. Och detta var den första! Alkoholstyrkan landade på 4,6 % vilket är perfekt för då kan man dricka fler ist för bara en. Dessutom också enligt receptet.
Bryggde den 11-dec-2016 lät dem primärjäsa i två veckor. Var och en vid sin temperatur.
Efter två veckor flyttade jag ut Nr1 ,den som jäste på 12 grader, till 17 grader för en diacetylrast. Nr 2 tappade jag om till sekundärkärlet direkt. Diacetylrasten höll jag i 4 dagar.
En vecka senare tappade jag båda på flaska och ställde dom i min matkällare som nu höll runt 8-12 grader för fortsatt sekundärjäsning och mognad. 

Lagern nr 2, dvs samma öl fast med en annan jästsort och som fick jäsa vid 20 grader blev även den god. Inte riktigt som den första. Svårt att sätta fingret på det men upplevde den torrare och aningens strävare. Men absolut en god öl som kommer fungera fint till varma sommarkvällar. Styrkan på den här landade på 4,8% vilket också är perfekt. ”Två” lättdruckna lageröl, friska och goda. Ser framemot att se vad som händer över ännu längre tid.

<<Tillbaka till Ölbryggning <<Mina bryggningar