<<Tillbaka till Ölbryggning <<Mina bryggningar
Amarillo Single Hop Ale
Amarillon ger en starkt doftande och smakrik öl. Kraftig arom av citrus.
Antal liter: 23 liter
Beräknad styrka: 5%
Beska: 40 IBU
Klar att dricka: Runt 7 veckor
Mäsken:
Vatten, 12,3 liter. Tid, 1 timme. Temperatur, 60 grader
Pale ale-malt: 4,7kg Karamell-malt: 235g
Kokningen:
Vätska, 27 liter. Tid, 1 timme och 10 min
Amarillo 5%, 54g, 29,9 IBU, Vid uppkok
Amarillo 5%, 27g, 7,2 IBU, Sista 15 min
Protafloc, 1 tsk, Sista 15 min
Amarillo 5%, 27g, 2,9 IBU, Sista 5 min
Amarillo 5%, 83g, 0,0 IBU, Vid avstängningen
Jäsning:
Wyeast 1056 American ale
18-20 grader, en till två veckor
Lagring:
12 grader, 6 veckor
Bryggningen
Allt är på plats. Ingredienserna och utrustning är på plats. Började tidigt på morgonen med att värma mäskvattnet. Ska mäska vid 66 grader så temperaturen på vattnet bör vara runt 76 grader då jag räknar med ett tapp på 10 grader då malten kommer i. Värmde vattnet med hjälp av gasolen och i 50 l kastrullen. Inget bra! Tog väldigt lång tid.
Under tiden vägde jag upp all ingredienser.
Mäskade vig 66 grader i mäsktunnan. Efter en timma så var temperaturen fortfarande på 66 grader. Perfekt!
Luktar gott!
Det första jag tappade ur var väldigt grumligt, så nu använder jag mig av en saftkaraff för att samla upp vörten i för att sen hälla tillbaka den i mäsktunnan. Detta fortsätter tills klar vört kommer ut ur slangen.
Den vänstra är den första grumliga vörten som kommer ut. Den högra är en klar och fin vört. Så nu låter jag allt åka ner i jäshinken.
Under tiden så har jag förberett lakvattnet som nu håller 76 grader som jag försiktigt häller över maltbädden. Låter stå i ca 10 minuter sen tappar jag ut.
Dags för kok. Ner med allt i kastrullen och på med värmen. Gasolen och min 50 l kastrull är ingen hitt. Det tar väldigt lång tid att komma upp i kok vilket är frustrerande. En doppvärmare/grilltändare kommer väl till pass och ökar hastigheten lite grann (använd jordfelsbrytare).
Humlen åker i enligt schemat längst upp och efter 1 timma och 10 minuter stängs gasen av och kylningen påbörjas.
Kyler på en kvart ungefär vilket är ok. Tänk på att skydda sötvörten nu. Direkt efter koket är ölen som mest känslig för bakterier. Så täck för kastrullen och allt som kommer i kontakt med ölen från nu måste steriliseras och vara rent.
När sötvörten nått 20 grader så tappas allt över till jäshinken. Jäst tillsätts och röres om ordentligt, jag menar ordentligt. Vispa med en stor visp eller liknade. Sätt på locket och ställ undan på ett ställe som håller ca 20 grader och där hinken inte utsätts för solljus.
Bara att vänta en till två veckor. Gärna två!
Flasktappning
Flasktappningen inleds med att göra en sockerlag. Alternativet är att släppa ner några gram socker i varje flaska men det är onödigt jobbigt. Blanda ist 4-6 gram (ale) per liter öl i ca 1-2 dl vatten och värm upp. Då det löst upp sig, låt svalna tills 20 grader.
Tappa över ölen till en ny jäshink. Se till att den är ordentligt rengjord och även Starsanad. Häll i sockerlagen tillsammans med ölen och blanda runt.
Se till att alla flaskor är ordentligt rena och noggrant desinficerade med Starsan eller liknade. Jag gör rent mina flaskor i en tunna med Starsan för att sen ställa dom upp och ner i diskmaskinen. Vilken jag också har sprutat rikligt med Starsan på.
Flaskorna är rena. Ölen med sockerlag är på plats så nu är det bara att börja tappa på flaska.
Sätt på kapsylerna allt eftersom.
Nu ska flaskorna förvaras i ca 5 veckor på ett mörkt och 12 gradigt ställe innan det är dags för att smaka. Ha inte för bråttom. Det är lätt att vilja provsmaka men det är då också stor risk att ta ölen för tidigt vilket får dig att tro att du misslyckats. Vänta de 5 veckorna. Gärna någon till!
Tips! Märk gärna flaskorna med tappningsdatum.
Provsmakning
5 veckor har gått. Äntligen dags!
Spänningen är hög. Efter en lång brygg dag (7 timmar) och flera veckors lagring så är man ju lite nyfiken.
Fin färg och fin skumkrona. Luktar fantastiskt gott av humle och citrus. Smakar gör den också! Smakar fylligt och har en väldigt god och kraftig smak. Fruktig och frisk i smaken.
Fantastiskt god!
Det var bara att fortsätta. Fram med fler öl, fram med grillen och kvällen var räddad.