Bättre bilder

Komma ut

Det är många som tar fina bilder idag så för att sticka ut ur mängden krävs det lite mer jobb och tajming. Att ställa klockan så du kommer ut innan solen går upp eller att stanna kvar tills solen går ner är några sätt att jobba på. Ljuset på dessa tider är något annat än under dagen. Att vara ute då dimman ligger tjock eller precis efter ett regn är några andra sätt att försöka särskilja ditt fotograferande mot andras.

Prioritera tid

Ett sätt jag provar nu är att minst en gång i veckan vara ute och fotografera. Oavsett väder (nja, nästan i alla fall). Inte för att forcera fram bilder utan för att söka kompositioner och motiv utefter mina riktlinjer jag satt upp för att skapa en intressant bild. Ibland blir det inga bra bilder eller till och med ingen bild alls och det är helt ok. Att inte få några bilder gör bara att dagen blev en rekognoseringsrunda ist för en fotorunda vilket kan ge fantastiska bilder då du återkommer vid rätt tidpunkt, rätt årstid och vid rätt väderförhållande.
Att försöka komma ut varje vecka ökar möjligheterna för en bra bild och att du är på rätt ställe då ljuset plötsligt blir helt rätt. Det är lätt att stanna hemma då det regnar eller då det är kallt men det är då du har chansen att fotografera det andra missar. Dessutom så lär man sig tolka vädret och vilka tidpunkter det är värt att åka ut på vilket spar mycket tid.

Innan och efter jobbet

För att hitta tid för fotografering så är det bra att utnyttja tiden innan jobbet och efter jobbet. Gå upp några timmar tidigare en dag eller åk direkt efter jobbet. Leta efter intressanta områden som t.ex. havet, sjöar eller naturreservat som ligger mellan hemmet och jobbet. Det är på så sätt lättare att komma ut och det behöver inte ta så mycket tid.

Våga prova

Även om det inte känns rätt och det känns motigt att hitta motiv så försöker jag ändå hitta något att fotografera. Testar olika brännvidder, nära marken eller högt upp och olika slutartider mm. Och jag tar många bilder. Att komma hem och se bilderna på den stora skärmen ger en möjlighet att i lugn och ro över en kopp kaffe reflektera och lära. Vad skulle göra bilden bättre? Balansen i bilden, annat ljus, ledande linjer eller kanske separation av trädet mot bakgrunden osv. Något som man tar med sig tills nästa gång man är ute.
Dessa bilder åker rakt ner i papperskorgen efter jag tittat på dom. Det finns ingen anledning att spara bilder som du inte kommer jobba vidare med. Det är bättre att gå ut igen och komma hem med nya.

Så försök komma ut ofta och fotografera mycket!