Vandring

Jämtlandstriangeln

Del 1 av 4

I början på Juli (2019) fjällvandrade jag och min fru Jämtlandstriangeln. En tre dagars vandring på 47 km som utgick ifrån fjällstationen vid Storulvån och vidare till Sylarnas- och Blåhammarens fjällstation och avslutningsvis tillbaka till Storulvån. Jämtlandstriangeln är en väldigt populär vandringsled då vandringen är förhållandevis lätt och den goda servicen på fjällstationerna gör att man kan packa väldigt lätt i ryggsäcken.
Avstånden mellan stationerna är också en anledning till att leden är så populär, 4-7 timmar beroende på sträcka säger STF, vilket blir perfekta dagsetapper.

Mäktig vy när man går mot Sylarnas fjällstation

Då vi aldrig fjällvandrat förut så ville vi börja enkelt och gå med lätt packning så vi bokade rum på fjällstationerna och även lakan, middag och lunchpaket för vandringen dagen därpå. Ryggsäcken behövde då bara fyllas med kläder för vandringen och ombyte.
Ett tips är att boka i god tid eller vara flexibel angående dagar man kan gå. Många vill vandra och bo på stationerna och middagarna kan snabbt bli uppbokade. Maten på fjällstationerna är nämligen riktigt bra och speciellt Blåhammarens mat. Om man vill laga sin egna mat under vandringen så vill jag ändå rekommendera att boka in maten på just blåhammaren.

Vi var begränsade angående dagar vi kunde vandra och vi började med att kolla Blåhammaren (mest populär) när det var ledigt med boende och plats i restaurangen. Utifrån det planerade vi vandringen.

På kartan ser man hur vandringen bildar en triangel. Storulvån uppe till höger, Sylarna i söder och Blåhammaren uppe till vänster.

Vi vandrade Storulvån – Sylarna – Blåhammaren och tillbaka till Storulvån. En vandring på 47 km som uppdelad är 16 km – 19 km – 12 km.
Att avsluta med den kortare sträckan var för oss rätt skönt eftersom vi skulle ta bilen till Hudiksvall samma dag. En körning på 5 1/2 timma.

Det går att ta sig till Storulvån med antingen bil, buss eller tåg vilket är ytterligare en av anledning till leden är så populär.
Vi tog oss till fjällstationen med bil och kom upp kvällen innan vandringen. Vi åt en trerätters middag och packade om en sista gång.
Vädret visade nämligen på sol, vindstilla och 20-25 grader varmt över alla tre vandringsdagarna.

Ang fotografering så tänkte jag samma sak här som med packningen, att packa lätt. Valde därför att lämna min stora utrustning hemma och bara satsa på min betydligt mindre och lättare fujifilm X-T30 med 18-55mm
f2.8-4 R LM OIS lins på. Min tanke var att inte fota landskap som jag brukar utan mer dokumentera resan och spela in filmer under vandringen vilket kameran passar utmärkt till. Ett litet stativ hade dock varit roligt att ha med då jag gillar långa slutartider men jag har bara ett rejält för min stora kamera så det får bli ett inköp inför nästa vandring.

I kommande inlägg tänker jag berätta lite om vandringen mellan Storulvån och Sylarna och efter det resten av vandringen samt ge lite tips på packning och annat smått och gott.