Landskap

Hummerviken

Jag spenderar mycket tid vid havet men när det kommer till fotografering så har jag ofta dragit mig inåt land och mot någon skog eller å. Jag har gjort flera försök vid havet men har kämpat med kompositionen, med den ofta ljusa himmel och att välja rätt väder. Jag har därför försökt lägga lite mer tid och fokus på havsfotografering och jag valde en plats nära mitt jobb som heter Hummerviken.

Kraftiga vågor som slog in över klipporna

Första besöket var en stormig dag. Kraftiga vindar med mycket saltstänk. Molnigt men solen tittade igenom så det såg ut att bli en bra kväll.
Nytt ställe och jag vandrade runt en hel del för att lära mig området och vart det var bäst och finast att fotografera. Det blir lätt att man bara vandrar omkring och tänker att det blir nog bättre runt hörnet och så går man bara. Så vid några ställen stannade jag till, la ner kameraväskan och tog fram kameran, och började utforska platsen och testade olika vinklar och kompositioner. Det var inte så lätt för det blåste kraftigt så det kom en hel del saltstänk flygandes och det gällde att ha koll på fötterna för vågorna slog in.
En lärdom att ta med sig är att skydda linsen så mycket det går och hålla för sina filter med någon trasa för det tog inte lång tid innan saltstänket la sig som ett lager över allt. Jag har alltid flera småhanddukar med mig för extra skydd eller för att torka av med.

Stormigt på utsidan och helt lugnt på insidan

Det blev inte så många bilder den här kvällen. Jag vandrade en del för att lära mig området och blåsten blåste mig trött och kall. Jag kämpar också med att hitta intressanta kompositioner vid havet men jag fick en hel del idéer som jag tog med mig till nästa gång.

En grej som var riktigt kul var att jag numer kan kontrollera den ljusa himmeln med mina graduerade filter. Har använt filter ett tag och det är ett bra hjälpmedel att dämpa ner himmeln för att få ett bättre omfång över bilden med sig hem till datorn.

Kvällens bästa bild. [0,6 sek / f4,5 / ISO 100 / 105mm]

På väg tillbaka till bilen så gick jag förbi några klippor i vattnet och kvällsljuset lyste upp klipporna vilket gjorde att dom såg varma ut medans det kalla stormiga vattnet hela tiden sköljde upp våg efter våg över klipporna. Var tvungen att ta fram kameran igen.
Det jag ville åt var en lång slutartid och tagen då vattnet rinner tillbaka ut i havet. Då letar sig vattnet ner från klippan och väljer olika vägar vilket kan bli effektfullt.
Mitt ND filter 3-stop (eller 6-stop kommer inte ihåg) gjorde att jag fick ner slutartiden mot 0,6 sek vilket jag blev nöjd med. Förutom komposition så är tajmingen att ta bilden klurig. Vågorna rullade hela tiden in och förstörde min bild så det krävdes många bilder och tålamod innan tajmingen satt.
Den bilden blev kvällens räddning!

Någon vecka senare gjorde jag ett nytt försök på samma plats.

Hummerviken 30 sek / f11 / ISO 100 / 24mm

Den här kvällen var totalt stilla. Ingen vind och inget ljus. Jag gick länge och hoppades på att solen skulle tränga igenom och ge mig ett fint kvällsljus men det inträffade aldrig. Men det blev en lyckokväll ändå. Det uteblivna kvällsljuset balanserade himmeln mot förgrunden och det blev lättare att jobba. Kameran kunde riktas åt nästa vilket håll som helst och flera kompositioner dök upp framför mig. Mjuka släta klippor med vatten reservoarer som fångar ögat och gör bilden mer intressant.

En lugn kväll utan vind gjorde allt mycket lättare. Lätt att sätta upp stativet, inga filter som får saltstänk och man slipper oroa sig över att kameran ska blåsa omkull. Gott om tid att prova vilket filterval som tilltalade mig mest och prova olika för att se effekten.

Bland det bästa jag köpt för landskapsfotografering är ett ”polfilter” (Polarisationsfilter). Ett filter av den här typen tar bort blänk från vattenytor men även blänk från blöta stenar och från blöta löv.
Varför är det bra då? Blänket tar bort detaljer ur bilden, det blir så ljust så man ser inte bakom blänket så att säga. Detta är inget som går att åtgärda i efterbearbetningen så det är viktigt att man får rätt på det på plats.
Dessa bilder är alla tagna med ett polfilter. Likaså många av bilderna från Söderåsens nationalpark som jag skrev om tidigare.

Tack vare den första turen hit ut så visste jag vart jag villa fotografera och kunde koncentrera mig på ett litet område ute vid Hummerviken. På så sätt fick jag tid på mig, i lugn och ro, hitta nya kompositioner som gjorde mig nöjd.
Första gången jag besökte hummerviken tog jag en bild som jag blev nöjd med och den här andra dagen tre bilder. Bådar gott för framtiden!