Bättre bilder

Bildbehandling

Bildbehandling är för mig en lika stor del av landskapsfotograferandet som att ta själva bilden. Att komma hem med bilderna och ladda in dom i Lightroom, se resultatet på den stora skärmen och jobba vidare med bilderna är en del av min process och ett naturligt steg i mitt skapande. Vissa bilder går snabbt att efterbehandla, andra tar längre tid.
Mitt mål för min bild är att skriva ut den på min skrivare så en stor del av mitt efterarbete handlar om att anpassa bilden till utskrift.
Jag har också märkt att jag blir bättre på att fotografera ju mer jag bildbehandlar och det är bla det jag ska prata om i detta inlägg.

Varför bildbehandla
För mig handlar bildbehandlingen om att få till samma känsla på bilden som jag fick ute på plats. Jo, jag försöker att komma så nära den känslan jag kan med alla kamerans inställningar och filter men det är inte alltid helt lätt då kameran är en digital ”dum” sak och ser inte alltid saker som vi ser det.
Mest handlar det om att förhöja bilden, få den att bli mer intressant. Det kan vara att beskära bilden annorlunda än som jag tog bilden. Beskära bort något störande som petar in i bilden som tex en pinne.
Ljusa upp ett parti som blev alldeles för mörkt eller tvärt om mörka ner en himmel som lyser för starkt jämfört med detaljerna förgrunden. Ibland får man helt enkelt kompromissa med inställningarna i kameran för att färgomfånget, från svart till vitt, inte ska gå utanför histogrammets kanter. Annat kan vara att öka kontrast, skärpa eller justera någon av färgerna för att bilden ska efterlikna hur det såg ut på plats.

Utskrift
Mitt mål för min naturbild är att få ut den på fotopapper ur skrivaren. Har jag lyckats ta en bild, bildbehandlat den för utskrift och fått ur den ur skrivaren så betyder det att jag är nöjd. Då är det något jag kan tänka mig visa upp. Och då bara inte på papper utan också på Fb och instagram.
En stor del av mitt bildbehandlande är just att anpassa bilden för utskrift. Skärmen vi använder för att titta på bilderna, även mobilen och plattan, är bakbelysta. Ett papper är inte det vilket gör att bilden måste anpassas efter papper och papperstyp. En icke anpassad bild som ser bra ut på skärmen kan se mörk och dassig ut på ett matt fotopapper. För att det ska bli bra krävs det en del kunskap om bildbehandling, färgkalibrering och förstå sin skrivare. Mer om detta i nästa blogginlägg.

Jag är färdig med min bild då den kommer ut på papper

RAW vs JPG
Jag fotar landskap i RAW-format. Detta för att kvaliteten på bilden blir högre än med JPG samt att RAW-formatet är en fil med all information sparat i sig (raw data) vilket är väldigt användbart vid bildbehandling.

Ska inte gå in på RAW vs JPG i detta inlägg men kort sagt om JPG är att processorn tolkar bilden (dvs gör en egen bildbehandling), tar bort onödig information och sparar enbart det som behövs och visar dig den färdiga bilden. I många fall en väldigt bra bild men mycket information är borta vilket kan göra bilden svår att bildbehandla. Med svår menar jag tex att förändra färger, ljus och tex kontrast. Bildbehandlingsprogrammet har helt enkelt färre byggstenar att jobba med. Att fota landskap, porträtt eller produktbilder och då det ska bildbehandlas så tycker jag RAW är bäst.
Jag fotar oftast i JPG då det är kalas, resor och mer daglig dokumentation. Även sport och då man vill vara redo att leverera bilder direkt.

RAW ger mer data att bildbehandla med

Bättre fotograf
Då mitt intresse för bildbehandling ökade upptäckte jag att jag började tänka mer ute på plats då jag fotograferar. Det är lätt att tro att bildbehandling gör en latare med kameran för att det mesta går att fixa i efterbearbetningen men faktum är att det är tvärt om. Att sitta hemma vid datorn och beskära bilder, göra justeringar, tänka på hur ljuset påverkar bilden och hur allt detta gör bildbehandlingen mer omfattande gör att man automatiskt börjar fundera på detta redan ute på plats. Erfarenhetsbanken byggs hela tiden på med nya saker vilket gör både fotograferandet och bildbehandlingen roligare. Att få till en bra bild på plats gör efterbehandlingen enklare och tiden vid datorn blir mindre.

Lightroom
Jag använder främst Lightroom men också PhotoShop för efterbearbetning. Lighroom är ett kraftfullt program som är väldigt användarvänligt. Det bästa med Lightroom är att det är väldigt lätt att jobba med många bilder. Ha kontroll på biblioteket med alla bilder, ”enkelt” att bildbehandla och bildbehandla många bilder lika. PhotoShop använder jag mest då jag behöver ta bort större saker som lyktstolpar, ledningar eller pinnar som stör bilden. Även då jag slår ihop flera bilder, tex då jag tagit tre bilder med tre fokuspunkter. Fram, mitten och längst bak. På detta sätt kan jag då säkerställa att jag har en bild som är skarp från förgrund till bakgrund.
Kan skriva om detta längre fram.

Lightroom är perfekt då man har många bilder

Jag är en fotograf som gillar att efterbearbeta bilder. Det är en del av min arbetsprocess. Alla är inte intresserade men jag tycker att det är värt den extra ansträngningen eftersom man fortsätter att jobba med bilden även efter den är tagen. Både i datorn och i huvudet.
Att dessutom få ut den på ett A2 papper och att hänga upp den på väggen är en härlig känsla!